دوره TAFE یکی از آشناترین اصطلاحات برای افرادی ست که قصد مهاجرت به استرالیا را دارند. کشور استرالیا نزدیک به 25 میلیون جمعیت دارد و نرخ بیکاری این کشور 5.4% است. با این حال، بازار کار استرالیا، شدیدا نیازمند نیروی کار فنی ست. دولت استرالیا با وضع قوانین مشخصی به نیرو های متخصص دیگر کشورهای دنیا اجازه داده است برای کار به این کشور وارد شوند. البته اگر فردی با تخصص کافی به این کشور وارد نشود، شرایط را برای گذراندن دوره های فنی برای وی فراهم می کند تا بتواند پس از گذراندن دوره آموزشی فنی، بعنوان یک نیروی کار متخصص وارد بازار کار شود. این دوره فنی، دوره TAFE نامیده می شود.
بدون شک استرالیا مقصدی ایدهآل برای زندگی ست و بسیاری از ایرانیان مایلند برای اخذ اقامت این کشور اقدام نمایند. معمولا برای قشر جوان، اخذ اقامت از طریق تحصیل در دانشگاه های استرالیا، آسان ترین راه است اما متاسفانه تحصیل در دانشگاه های استرالیا هزینه بالایی دارد و امکان بهره مندی از آن برای همه وجود ندارد. اما این منزله پایان راه نیست زیرا موسسات فنی و حرفه ای استرالیا، دوره هایی برگزار می کنند که کم هزینه ترین راه برای ورود به این کشور و حتی اخذ اقامت دائم استرالیا دارد. در استرالیا برخورداری از یک مدرک معتبر فنی به فرد اجازه می دهد خیلی زود کار مورد نظر خود را پیدا کند. البته مدرک دوره تیف در بین شرکت های استرالیایی اعتبار و اولویت بسیار بالایی دارد.
تفاوت موسسات فنی و حرفه ای استرالیا با دانشگاه های این کشور:
موسسات فنی و حرفه ای استرالیا در حوزه های شغلی متنوع آموزش های نظری و عملی را ارائه می دهند. دوره های این موسسات به صورت کوتاه مدت (در حد چند ساعت) و حتی بلند مدت (تا حداکثر 3 سال) است و هزینه شرکت در آن ها در مقایسه با دوره های مشابه در دانشگاه ها بسیار کمتر است. علاوه بر این دانشجو پس از انتخاب رشته و دوره مورد نظر می تواند در کنار آن به صورت پاره وقت مشغول به کار شود و قسمت زیادی از هزینه های زندگی خود در استرالیا را جبران کند. جنبه متمایز این دوره ها نسبت به رشتههای دانشگاهی و آکادمیک توجه به آموزش های عملی است در نتیجه بسیاری از کارفرمایان برخورداری از این مدرک را به نسبت فارغ التحصیل شدن از دانشگاه ترجیح می دهند و تمامی کشور های مدرن دنیا مانند آمریکا، کانادا و کشورهای پیشرفته اروپایی از فارغ التحصیلان فنی و حرفه ای استقبال می کنند.
دوره TAFE چیست؟
Technical & Further Education یا دوره TAFE معادل دورههای فنی و حرفهای در کشور ایران محسوب میشود. فرق آن با دوره های مشابه در ایران این است که در کشور ما افراد دوره دبیرستان خود را در فنی و حرفهای سپری میکنند اما در استرالیا افراد بعد از 18 سالگی و به پایان رساندن دوره دبیرستان به مراکزی می روند که دورههای گسترده فنی حرفه ای یا دوره TAFE را برگزار می کنند. تعداد رشتههای دوره تیف بسیار زیاد است و استاندارد های مشخص سیستم آموزشی استرالیا را دنبال می کند. افراد پس از به پایان رساندن دوره مدرک های مانند دیپلم (Diploma) و گواهینامه پایان دوره (Certificate) می گیرند و توسط آن می توانند به آسانی در بازار کار، جایی برای خود پیدا کنند. تيف يک سازمان دولتي است و متعلق به دولت و تحت مديريت دولت هاي ايالتي استراليا اداره مي شود و از اين رو سازماني پابرجا با مديريتي حرفه اي و ارائه کننده آموزش ها و مدارکي است که ارزش بين المللي داشته و مورد قبول کليه دانشگاه ها و موسسات آموزشي معتبر بين المللي است.
مزایای دوره TAFE:
تيف دوره های آموزشی کاربردی با بالاترين کيفيت ها را ارائه می کند و با بکارگيری اساتيدی که همگی از بين کارکنان سازمان ها و صنايع با تجربيات به روز انتخاب شده اند بهترين دوره هاي آموزشی آماده بکار و اشتغال زا را ارائه می دهد.کليه دوره های آموزشی TAFE با همکاری نزديک متخصصين و کارشناسان صنايع مرتبط ، طراحي و اجرا می شوند. از اين رو دوره های آموزشی همه مرتبط به کار عملی و واقعی بوده و با بکار گيري تئوري ها و تکنيک های آکادمی از کيفيت بسيار بالائی برخوردار هستند. علاوه بر موارد فوق، دیگر مزایای دوره تیف به شرح زیر هستند:
- دریافت مدرک معتبر در استرالیا که در دیگر کشورهای مدرن اعتبار دارد.
- احتمال به دست آوردن اقامت دائم به دنبال انتخاب رشته و دوره واجد شرایط.
- امکان کار پاره وقت در کنار شرکت در دوره ها به صورت پاره وقت.
- ارائه خدمات کارآموزی در شرکت ها و موسسات شناخته شده
- پایین تر بودن سطح هزینه نسبت به دوره های دانشگاهی.
- نیاز به مدرک زبان با امتیاز کمتر نسبت به دوره های دانشگاهی.
مقاطع مدارک دوره TAFE:
همانند همه دوره های تحصیلی، مدارک دریافت شده در دوره TAFE نیز سلسله مراتبی دارد که به صورت زیر است:
- Certificate II-IV
- دیپلم (Diploma)
- دیپلم پیشرفته (Advanced Diploma) و مدرک کاردانی (Associate Degrees)
مدارک Certificate II بیشتر در مورد مباحث اولیه دوره های TAFE است و دو مدرک Certificate III-IV مربوط به دوره های تخصصی تر می شوند. Certificate II را می توانیم معادل ترم اول و حتی ترم اول و دوم مقاطع کارشناسی در مراکز آموزش عالی بدانیم. افراد بعد از اتمام این دوره ها می توانند ترم دوم یا سوم مقطع کارشناسی دانشگاه مورد نظر خود را برای تحصیل انتخاب کنند. کاری که بسیاری از افراد شرکت کننده در دوره های فنی و حرفه ای انجام می دهند.
دو مدرک دیپلم و دیپلم پیشرفته بعد از به پایان رساندن 3 دوره قبلی داده می شوند و معادل سال های اول و دوم مقطع کارشناسی در مراکز آموزش عالی هستند. افراد در این دوره ها بیشتر تحت آموزش دروس عملی قرار می گیرند. تعداد بسیار زیادی از دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی استرالیا در کنار دوره های تحصیلی خود همچنین دوره های TAFE را برگزار می کنند که از بین آن ها می توانیم به دانشگاه فناوری سوئیس برن و دانشگاه دیکین اشاره کنیم.
رشته های دوره TAFE استرالیا:
افراد با شرکت در دوره تیف می توانند در زمینه های مختلف مدرک بگیرند. در اینجا به برخی از شاخه های دوره فنی و مشاغل زیر مجموعه آنها اشاره می کنیم:
- مطالعات زیست محیطی، حیوانات و کشاورزی: مشاغل مرتبط با مراقبت از حیوانات، پرورش اسب، کشاورزی، مطالعات زیست محیطی، زراعت، باغداری و منابع طبیعی
- هنر، طراحی، رسانه های دیجیتال، موسیقی: مشاغل مرتبط با هنر و طراحی، مد و منسوجات، گل آرایی، عکاسی و گرافیک، تهیه کنندگی و تولید موزیک و مشاغل تخصصی مربوط به صدا و سیما
- تجارت و امور مالی: مشاغل مرتبط با حسابداری و امور مالی، رهبری و مدیریت بازاریابی و ارتباطات منابع انسانی، آموزش فروش و خدمات خرده فروشی
- دریانوردی و هوانوردی: مشاغل مرتبط با حمل و نقل هوایی و عملیات دریایی و مهندسی دریایی
- فناوری اطلاعات و ارتباطات: مشاغل مرتبط با فناوری اطلاعات
- صنعت توریسم: مشاغل مرتبط با مسافرت و گردشگری، مهمانداری، برگزاری ایونت و مدیریت آشپزی تجاری
- تعمیر خودرو و فروش قطعات: مشاغل مرتبط با تعمیرات و نگهداری خودرو و فروش قطعات
- مهندسی و ساخت: مشاغل مرتبط با مهندسی و تکنولوژی، مهندسی و تعمیر وسایل تهویه
- ساختمان سازی و صنایع مربوط به ساخت و ساز: مشاغل مرتبط با طراحی و معماری ساختمان ، نجاری، مبلمان، بررسی املاک و مستغلات و سایر خدمات ملک
- خدمات اجتماعی: مشاغل مرتبط با مراقبت از سالمندان، پرستاری، پرستاری و آموزش کودک، مراقبت از معلولین و مترجمی
- زیبایی و آرایشگری: مشاغل مرتبط با آرایشگری و مراقبت از زیبایی
- سلامتی و تندرستی: مشاغل مرتبط با کمک های اولیه، ورزش و تناسب اندام، مشاوره تغذیه و مراقبت های بهداشتی
- کتابخانه و خدمات اطلاعاتی: مشاغل مرتبط با کتابداری و بایگانی
- تدارکات و انبارداری: مشاغل مرتبط با تدارکات و انبارداری
- برنامه ریزی و مدیریت پروژه: مشاغل مرتبط با برنامه ریزی و مدیریت پروژه